Suuria työnantajia Suomessa

Kun miettii suuria Suomalaisia työnantajia, niin ensimmäisenä varmaankin tulee mieleen Nokia. Vaikka Nokia on viime aikoina ollut, kuten monet mutkin yritykset myrskytuulten riepottelema, on se silti yksi huomattavimmista työnantajista Suomessa, sen palkkalistoilla Suomessa on Talouselämä-lehden vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 14 000 työntekijää.

Saman tutkimuksen mukaan Itella pitää ykkössijaa melkein 18 000 työntekijämäärällä. Kymmenen kärkeen kuuluvat; Op-pohjola-ryhmä, ISS Palvelut, VR (Valtion rautatiet), Kesko, UPM-Kymmene, YIT, Metso ja Nordea Pankki.

Suomen Valtio, kaupungit ja kunnat ovat myös merkittäviä työllistäjiä kotimaassamme. Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 39 0000 työntekijää. Muista isoista kaupungeista mm. Tampereen kaupunki tarjoaa työpaikan noin 14 500 ihmiselle ja Turun kaupungin palveluksessa häärää noin 13 500 henkeä (vuonna 2011).

Koulutus ja terveydenhuolto kuuluvat Suomen laajaan julkisen sektorin työpaikkoihin. Julkisen sektorin osuus työllistäjänä on jopa 25 %. Julkisen sektorin työpaikat on jaettu kuntasektorin ja valtion työpaikkoihin. Kunnan puolella töihin aamuisin heräävät noin 522 000 ihmistä ja valtio työllistää 144 000 ahkeraa tekijää. Kaupanalalla on valtava määrä erilaisia työpaikkoja ja kaupanalan palveluksessa puurtaa noin 300 000 henkilöä (2011). Tästä määrästä noin 180 000 ovat palkansaajia ja loput pyörittävät omaa yritystä erikoistavarakaupan ja muiden palveluiden saralla. Suurin työllistäjä on päivittäistavarakauppa. Kaupan ala on hyvin suosittu työpaikkana ja tarjoaa kiitettävästi myös kesätyöpaikkoja nuorille.